BoerTour – 21 februari

Gisteren bezocht ik met lijsttrekker Anne-Marie, Marinus Biemans en Suzanne van der Eerden het bedrijf De Regte Heijden. Een melkveebedrijf waar enkele jaren geleden gekozen is om met minder koeien te gaan werken. Tegen de gebruikelijke ontwikkelingen in de sector en de wil van de bank in. Er wordt gewerkt richting een biologisch bedrijf, waarbij de kringloop echt gesloten gaat worden.

Zo is het bij dit bedrijf niet noodzakelijk om de weides te bewerken, mogen de koeien in en uit de stal, hebben de koeien opvallend veel ruimte – ook zodat de hoorns van de dames elkaar niet raken uiteraard.

Een inspirerende ontmoeting. De keuze om het anders te gaan doen komt voort uit wíl en niet uit financiële overwegingen. Dat blijkt uit wanneer we bij een keukentafelgesprek de boekhouding toch kort ter sprake brengen. De ondernemers zijn in de eerste plaats boer, de cijfers en het businessplan zijn secundair. Maar iedere ondernemer ontkomt niet aan de druk om ook de getallen op orde te hebben.

Los van investeringsfondsen en deregulering is dit een interessant thema waar de provinciale overheid wellicht een faciliterende rol in kan spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s